YASED'e üye şirketlerin CEO'ları yanıtladı... 6 ayda 18.6 milyar dolarlık yatırım potansiyeli var
YASED CEO’larının yatırım ortamına ilişkin değerlendirmelerini ortaya koyan 6 aylık YASED CEO Pulse anketi sonuçlarına göre yeni ekonomi yönetiminin ortaya...
ULUSLARARASI Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye’nin oldukça yüksek olan doğrudan yatırım çekme potansiyelinin hayata geçirilmesi için atılması gereken adımları içeren çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Önceki gün yılın ilk basın buluşmasını gerçekleştiren YASED Başkanı Engin Aksoy, Türkiye’nin yatırımcı gözünde karnesini ortaya koyan Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) Rekabetçilik Endeksi’nin sonuçlarını ve buna paralel gerçekleşen YASED PULSE anketinin detaylarını içeren bir toplantı yaptı. YASED’e üye şirketlerin CEO’larının katıldığı YASED PULSE anketine göre Türkiye, ‘makroekonomik istikrar’ ve ‘düzenleyici çerçeve’deki performansını, rekabet ettiği ülkelerle benzer düzeye taşırsa önümüzdeki altı ay içinde 18.6 milyar dolarlık yatırım alabilir.
Engin Aksoy uluslararası yatırımcıların 2024 gündemindeki en önemli iki konuyu ise şöyle özetledi: “Bunlardan biri kişisel verilerin yurtdışına aktarılmasını düzenleyen KVKK 9. Madde değişikliği, diğeri de İklim Kanunu ve dolayısıyla Emisyon Ticaret Sistemi’nin uygulamaya alınması konularındaki düzenlemelerin gerçekleşmesi. Bu konularda sonuca varılmasının 2024 yılı yatırımları için teşvik edici olacağını özellikle vurgulamak istiyorum.”
‘TEMKİNLİ İYİMSERLİK HÂKİM’
Engin Aksoy, hafta başı açıklanan Merkez Bankası Ödemeler Dengesi son istatistiki verilerine göre Türkiye’ye geçen 10.6 milyar dolar düzeyinde UDY girişi gerçekleştiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl bu rakamın 13.7 milyar dolar olduğunu hatırlatan Aksoy, 2024’te küresel UDY akışlarında da yavaş bir seyrin öngörüldüğüne dikkat çekti. Aksoy, “Şirketlerimiz dünyada bu sermayeden daha fazla pay alabilmek ve rakiplerini geçebilmek için çalışıyor. Onların Türkiye’deki rekabet güçlerinin artırılması, yurtdışındaki rekabetlerini olumlu şekilde etkilerken ülkemizin uluslararası yatırım pastasından alacağı payın artırılmasını da sağlıyor” dedi. YASED olarak, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel ile dünyada en fazla uluslararası doğrudan yatırımı çeken ilk 10 ülke içinde olması gerektiğine inandıklarını söyleyen Engin Aksoy, 2018’den bu yana her yıl yenilenen Türkiye’nin UDY Rekabetçilik Endeksi çalışmasının güncel sonuçlarını şöyle özetledi:
8 BAŞLIKTAN DÖRDÜNDE İYİYİZ
“Uluslararası yatırım kararlarında, Türkiye ile kısa listeye alınan ülkelerin UDY çekiciliğini, ülkemiz ile sayısal olarak UDY Rekabetçilik Endeks çalışmamızda karşılaştırıyoruz. Bu çalışma, uluslararası veri tabanlarından yararlanılarak gerçekleştiriliyor. Yani dışardan bakan, Türkiye’yi ve diğer alternatifleri nasıl görüyor, bunu takip ediyor. İki hafta önce yapılan son çalışmada sekiz ana başlık, bunların altında da 42 alt başlık var. Bu sekiz ana başlığın ikisinde çok iyi, üçünde orta, üçünde ise gelişmesi gereken alanları olan bir sonuç çıktı. Buna göre Türkiye maliyetler açısından hala cazip; ilk dörtteyken ikinci sıradayız. Pazar büyüklüğünde 85 milyon nüfus, genç işgücü ile bizim gibi dünyada 10 ülke var. Ekosistem konusu da çok gelişmiş durumda. İnsan kalitesi ve tedarik sistemi çok güçlü. Ama risk göstergesi ve düzenleyici çerçeve başlıklarında performansımız düşük. 21 ülke arasında ikinci 10’dayız. Diğer iki başlık olan makroekonomik istikrar ve lojistik-altyapı konularında da son dönemde önemli iyileştirmeler gözlemliyoruz. Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı para politikası, OVP olumlu karşılandı. Gelişme alanları var.”
‘YATIRIMI 3’E KATLAMAK MÜMKÜN AMA’
Engin Aksoy, UDY Rekabetçilik endeksinin son verilerini paylaştıktan sonra yeni yapılan YASED PULSE anketine dikkat çekti. “Sonuçlar endeksi doğruluyor” diyen Aksoy, “Türkiye’deki uluslararası yatırım sermayesinin yüzde 85’ini temsil eden üyelerimizin CEO’larına, Türkiye’deki iş ortamında gelişmeler yaşanırsa, genel merkezlerinden ne kadarlık bir yatırım gelmesini öngördüklerini sorduk. Gelen yanıtlardan iş ve yatırım ortamında iyileşmeler yaşanırsa, sadece önümüzdeki 6 ay içerisinde 18.6 milyar dolar değerinde ilave bir yatırım potansiyeli olduğunu tespit ettik. Üyelerimizin yüzde 85’i makroekonomik performansa da dayanan risk göstergelerinde iyileşmeler beklediklerini belirttiler. Yüzde 78’i ise düzenleyici çerçeve başlığında iyileşme olursa yatırımlarını artıracağını söyledi” dedi.
Aksoy, YASED üye CEO’larının katılımıyla ikinci kez gerçekleştirdikleri güncel ankette, ayrıca Türkiye’nin bu yatırımlar için Avrupa ve Amerika’dan gelişmiş ekonomilerle de rekabet içerisinde olduğunu bir kez daha gördüklerini belirtti. Ayrıca uluslararası yatırımcıların bir önceki ankete kıyasla 2024’ün ilk yarısı için daha olumlu beklentileri olduğunu da vurgulayan Aksoy, Türkiye’nin bu potansiyele ulaşması yönünde çalıştıklarının altını çizdi.
FACEBOOK YORUMLAR