Scooterlarla Modern Sanat:

Kaldırım Tıkanıklığından Kaçış Yok!

Scooterlarla Modern Sanat:
04 Ekim 2024 - 08:53 - Güncelleme: 04 Ekim 2024 - 08:58
Eskiden sokakta yürürken yalnızca insanların yerini hesap ederdik. Şimdi, bir de renkli scooter parklarıyla mücadele halindeyiz. Şehrin dört bir yanına bırakılmış scooterlar adeta modern bir sanat sergisi gibi… Ancak bu serginin mimarı pek başarılı değil gibi! Her köşe başında, kaldırımda, ağaç dibinde, hatta çöp konteynerinin hemen yanında bir scooter görmek, şehir hayatının yeni "yüzümüze tokat gibi çarpan" gerçeklerinden biri oldu. Acaba bir gün kaldırımda yürüyecek boş bir alan bulabilecek miyiz? İşte, modern çağın büyük sorularından biri!

Scooter Kullanmanın Gizli Tehlikeleri

Ama mesele sadece görüntü kirliliği değil. Evet, tamam, pratik gözükebilir, erişim kolay olabilir ama bir de işin görünmeyen tarafı var: scooter kazaları. Bu minik iki tekerlekli şeyler, masum görünümlerinin aksine, pek çok kişiye tatsız hatıralar bırakıyor. İstatistiklere bakılırsa, scooterlardan düşüp sakat kalan, yaralanan, hatta hayatını kaybeden insan sayısı hiç de az değil. Şimdi şaka bir yana, özellikle gençlerin, ulaşımdan ziyade eğlence için kullandığı bu maceranın sonu genelde hastanede bitiyor. Düşünsenize, eskiden sadece arabaların tehlikesinden bahsedilirdi, şimdi ise yaya olarak bile tehlike altındayız! Kaldırımdan yürümek istiyorum, ama karşıdan hızla gelen bir scooter var. Ne yapmalıyım? Kolları iki yana açıp onu durdurmayı denesem mi? Yoksa Matrix’teki Neo gibi ani manevralarla mı kaçsam? Şehir hayatı gerçekten zorluyor!



Avrupa N’apıyor? Biz N’apıyoruz?

Bir de işin Avrupa boyutu var. Onlar ne yaptı dersiniz? Duruma hemen el koyup, scooter kullanımına sınırlamalar getirdiler. Paris, yaptığı referandum sonrasında şehir merkezinde elektrikli scooter kullanımını yasakladı. Scooterlar, tıpkı sokakta yürüyen insanlar gibi şehrin doğasına zarar veriyor diye düşünüyorlar. Almanya’da ise sürüş kuralları çok sıkı; belirli hız sınırlarına uymak zorundasınız ve yayaların yoğun olduğu bölgelerde sürmek yasak. Çünkü evet, herkes bilir ki bir scooter sürücüsü sabah işe yetişmeye çalışırken, roket hızına çıkabilir! Peki ya biz? Bizde hala şehir içinde scooterlar serbestçe dolanıyor. Kaldırımlar, araç yolları, parklar... Nerede isterseniz kullanabilirsiniz! Biz henüz bu işin eğlence boyutundayız sanırım.

Çözüm Var mı? Yok mu?

Peki ne yapmalı? Belki Paris gibi referandum yaparak karar verilmeli. Ya da scooterlara özel park yerleri yapmak işe yarayabilir. Kulağa absürt gelebilir ama bir şeyler yapmak şart. Sonuçta hepimiz şehirde yaşamaya çalışıyoruz ve bu scooterların sahipsiz bırakılmaları, şehrin güzelliklerini gölgelemeye başladı. Tabii ki teknolojinin ilerlemesi, şehir içi ulaşımı kolaylaştıran bu tür yenilikler güzel ama bir düzenleme şart. Yoksa scooter işgali artarak devam edecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum