Lavrov'dan Ukrayna'yı kızdıracak sözler: "Kiev, artık uluslararası dilenci olarak tanımlanıyor"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev yönetiminin Rusya'ya karşı savaşında uluslararası yardım istemesini eleştirerek, “Kiev makamları artık...
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da düzenlenen “Euromaidan: Ukrayna'nın Kayıp On Yılı” adlı konferansta Ukrayna’daki duruma dair önemli açıklamalarda bulundu.
Ukrayna'yı 2014’ten sonra Batı yanlısı politikacıların yönetmesi ve ardından Rusya ile Ukrayna arasında başlayan gerilimlere dair hatırlatmalarda bulunan Lavrov, Ukraynalı liderlerin Batı yanlısı politikalarını eleştirdi. Lavrov, “Batı, Rusya’yı kontrol altında almak, kendi deyimleri ile Rusya’yı stratejik yenilgiye uğratmak ve dünya sahnesinde hak ettiği rolü oynamasının önüne geçmek için her anlamda Ukrayna’yı kullanıyor. Sonuç olarak Rusya İmparatorluğu (Çarlık Rusya'sı) ve Sovyetler Birliği döneminde en zengin ve endüstriyel potansiyeli en yüksek olan Ukrayna, Avrupa'nın en fakir ve yok olmaya başlayan bir bölgesine dönüştü, Kiev yetkilileri artık uluslararası dilenci olarak tanımlanıyor” dedi.
Ukrayna’daki savaşta Batılı ülkelerin rolüne değinen Lavrov, “Edindiğimiz bilgiye göre Avrupa Dış Eylem Servisi, Ukrayna'ya yönelik, şu anda mücadele ettiği yöntemlerle kazanmanın mümkün olmayacağı ve Ukrayna'nın kaybedeceği gerçeğinden hareketle tavsiyeler hazırladı. Bu nedenle AB'nin tabiriyle 'Rusya'nın kalbine' ulaşması için daha fazla uzun menzilli silahın Ukrayna'ya transfer edilmesi planlanıyor. Peki bu savaşa doğrudan müdahil olmak değil mi? Batı'nın bize savaş ilan ettiğine hiç şüphe yok ve bunu gizlemiyorlar. Her ne kadar 'Biz sadece Ukrayna'yı silahlandırıyoruz ve o kendi kendine savaşıyor' deseler de herkes bunun bize karşı bir savaş olduğunu biliyor” şeklinde konuştu. Lavrov ayrıca çatışmalarda Ukrayna ordusunun Batılılar tarafından yönlendirildiğini ve istihbarat bilgileri aktarıldığını vurguladı.
"TOP BİZİM SAHAMIZDA DEĞİL"
Ukrayna ile müzakerelere tekrar başlanıp başlanmayacağı konusuna da değinen Lavrov, müzakereleri Ukrayna tarafının istemesi gerektiğini belirterek, “Zelenskiy'in Putin'in döneminde müzakereleri yasaklayan bir kararname imzaladığını hatırlatmak isterim. Önce bu kararnamenin iptal edilmesi gerekiyor. Top bizim sahamızda değil, bunu herkes biliyor” ifadelerini kullandı. Tüm bu sürecin yanı sıra AB'nin Ukrayna’ya verdiği desteğin de zayıf kaldığını öne süren Lavrov, “AB ve üye devletleri, Ukrayna’ya yardım etmek için toplam 144 milyar euro taahhüt ettiler, ancak yalnızca 77 milyar euro ayırdılar” dedi. Lavrov ayrıca, İngiltere'nin tutumuna da değinerek, "İngiltere'nin güncel olaylarda oynadığı rol, ABD de dahil olmak üzere diğer tüm ülkelerden çok daha agresif" şeklinde konuştu.
NATO'DAN YENİ ÇAĞRI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Bavyera Başbakanı Markus Söder, Münih Güvenlik Konferansı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın 2‘nci yılını dolduracağını kaydeden Stoltenberg, Avrupa Konseyi’nin Ukrayna’ya 50 milyar euroluk yeni yardım paketini onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, “ABD’nin de aynını yapmasını bekliyorum. Bu hayati bir mesele” diye konuştu. Stoltenberg, Putin’in istediklerini savaş alanında elde edemeyeceğini anlaması gerektiğini ve kalıcı bir barış sağlanması için Ukrayna’ya silah tedarikine devam etmeleri gerektiğini söyledi.
ALMANYA VE UKRAYNA ARASINDA GÜVENLİK ANLAŞMASI
Öte yandan Almanya ve Ukrayna arasında 10 yıl süreli güvenlik işbirliği anlaşması imzalandı.
İki ülke, anlaşma kapsamında Ukrayna'nın güvenlik ve savunma kuvvetlerini güçlendirmek, eğitmek üzere Almanya'nın yanı sıra Avrupa, G7 ve uluslararası ortaklar tarafından sağlanan sürdürülebilir ve kararlı desteği taahhüt etti. Söz konusu desteğin savaşın insani, sosyal, ekonomik ve mali sonuçlarını hafifletmek için Ukrayna halkına yönelik askeri olmayan kapsamlı yardımları da kapsadığı belirtildi.
İki ülkenin Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış sağlanmasının yanı sıra Avrupa kıtasında barış, güvenlik ve istikrar için birlikte çalışmaya devam edeceği vurgulanan anlaşmada, Ukrayna'nın iddialı reform programını uygulamaya devam edeceği, Almanya'nın Ukrayna'nın reform çabalarını kararlı bir şekilde desteklemeyi sürdüreceği hatırlatıldı.
Anlaşmada, Ukrayna ve Almanya’nın ekonomi, sürdürülebilir kalkınma ve kültürel alanlar da dahil olmak üzere tüm alanlarda ikili ilişkileri daha da güçlendirmeye istekli olduğu vurgulandı. İki ülkenin yaptırımlar ve ihracat kontrolleriyle savaşın Rusya'ya maliyetinin artmasını sağlamak için çalışmaya devam edeceği kaydedilen anlaşmada, Almanya’nın Ukrayna'nın özgür ve demokratik geleceğinin güvence altına alınması için ne kadar sürerse sürsün uzun vadeli çabalarını desteklemeye kararlı olduğu belirtildi.
FACEBOOK YORUMLAR