Kahramanmaraş'ta hayvancılık yapanlara destek devam ediyor

Hayvancılıkla uğraşan birçok kişi ahırlarının yıkılması, hayvanlarının enkaz altında kalması ve yem - saman tedariki sorunları ile mücadele ediyor.

Kahramanmaraş'ta hayvancılık yapanlara destek devam ediyor
20 Şubat 2023 - 12:51

Deprem bölgesinde hayvancılıkla uğraşanlar da zor günler geçiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla yakından ilgileniyor. Kahramanmaraş’taki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ndeki çalışmaları yerinde izledik. Yem dağıtımı, yıkılan ağıl ve ahırlar nedeniyle açıkta kalan sürülere branda temini, elde kalan sütlerin fabrikalara ve üreticilere ulaştırılması öncelikler arasında. Enkaz altında kalan küçükbaş - büyükbaş hayvanların bakanlığa bağlı veterinerler tarafından tedavisi de sürüyor. Depremin 12’nci gününde mucize şekilde hayvanlarını kurtaran ve yem yardımı alan köylüler memnun.


Türkiye’yi sarsan Deprem felaketinde hayvancılık da darbe aldı. Hayvancılıkla uğraşan birçok kişi ahırlarının yıkılması, hayvanlarının enkaz altında kalması ve yem - saman tedariki sorunları ile mücadele ediyor. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’taki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde bu konuda hummalı bir çalışma söz konusu. Bölgede Kahramanmaraş İl Müdürü Ramazan Bilir’e ek olarak, İstanbul İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ile Kayseri İl Müdürü Mustafa Şahin görev yapıyor.

Depremin hemen ardından çalışmalara başlayan ekip personel ve gönüllülerle birlikte başta yaklaşık 800 kişi olsa da krizin ilk safhasının atlatılmasıyla sayısı yarı yarıya düşmüş. Aynı zamanda sıcak yemek, gıda, giyecek, çadır ve ekipman için de büyük bir merkez haline getirilen Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgeye gelen yardım TIR’larının da dev bir deposu haline dönüşmüş durumda.


GÜNLÜK 3 BİN TON YEM

Müdürlüğün önünde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların oluşturduğu uzun bir kuyruk var. Bu kişiler, yem ve branda gibi yardımlar için bazen uzun süre sırada bekliyorlar. Hayvancılıkla uğraşan birçok köylünün ahırları ve ağılları depremde zarar görürken, bu kişiler açıkta kalan hayvanlarını ve sürülerini hem açlıktan hem de soğuk hava koşullarından korumaya çalışıyor. Branda yardımıyla hayvanlar için oluşturulan yeni bölgelerin üstü kapatılıyor. Yetkililer, müdürlükten günde yaklaşık 3 bin tonluk yem dağıtımı yapıldığını aktarıyor. İhtiyaçları tespit edilen kişilere ve bölgelere kamyonlarla merkezden gerektiği kadar yem ulaştırılıyor.

SAĞ ÇIKAN BUZAĞISINA DEPREMDE KAYBETTİĞİ YEĞENİNİN ADINI VERDİ

Köylerdeki ahırlarda hayvanları göçük altında kalan kişiler için arama - kurtarma çalışmaları hâlâ sürüyor. Yerinde izlediğimiz arama - kurtarma çalışmalarından birinde, Kahramanmaraş’a bağlı Küpelikız köyünde, tam 12 gün sonra 4 inek enkazdan canlı olarak kurtarıldı. İl Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı veteriner hekimlerin yerinde müdahelesi sonrası, ineklerin sağlıklı olduğu bildirildi. Depremde ailesinden 5 kişiyi kaybeden ineklerin sahibi Ali Birtay ise enkazdan kurtulan buzağıya depremde kaybettiği yeğeni ‘Azra’nın adını verdi. Bir önceki gün yaralı olarak çıkarılan bir dana da yavrusunu dünyaya getirdikten hemen sonra hayatını kaybetti. Sağlıklı yavrunun adı ‘Mucize’ oldu. Veterinerler, hayvanların enkaz altında kalma süresinin insanlara göre daha uzun olabileceğini belirtti. Ölen hayvanlarla ilgili de salgın hastalık riskine karşı kireçleme çalışması yapılıyor.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum