İzmir'de Dünya Çevre Haftası'nda 'dönüşüm' etkinlikleri!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, Dünya Çevre Haftası kapsamında çevre sorunları konusunda farkındalık yaratılmak amacıyla atıkların dönüştürülmesi ve atıksız yaşam konulu bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.
Çevresel sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda atığın önlenmesi, azaltılması, yeniden kullanılması ve dönüştürülmesi süreçlerinin toplumda genç yaşlardan itibaren yerleşmesi için ortaokul öğrencilerine yönelik UrlaDam’da yapılan etkinlik büyük ilgi gördü.
Geri Dönüşüm Müzik Aletlerinin Hikayesi ve Atık Band Müzik Grubu Konseri
Atık malzemelerden yapılan müzik aletlerinin sahneyle buluşma serüvenini ve AtıkbBand Müzik grubunun sıradışıhikayelerini dinleyen çocuklar, daha güzel ve yaşanabilir bir dünya için AtıkBand müzik grubu ile birlikte şarkılar söyleyip dans ettiler.
Geleceğe “Dönüşüm” Sanal Gerçeklik Oyunu (VR)
Modern çağda tüketim alışkanlıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkan atıkların ayrı toplanması ve enerji tasarrufunu gençler için eğlenceli ve ilgi çekici hale getirerek toplumsal bir alışkanlığa dönüşmesinin hedeflendiği etkinlik,teknolojiyi kullanarak çevre duyarlılığını artırma konusunda örnek bir adım oldu.
"Geleceğe Dönüşüm" oyunu, gençleri sanal bir dünyaya davet ederek onlara atık yönetimi ve geri dönüşüm süreçlerini deneyimleme fırsatı sundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, genç nesillerin çevre bilincini artırmak amacıyla yenilikçi bir girişim olarakgerçekleştirdiği sanal gerçeklik (VR) oyunu, atıkların kaynağında önlenmesi ve ayrı toplanması konusundaki farkındalığı artırarak çevre eğitimine yeni bir soluk getiriyor. Oyuncular, farklı görevleri tamamlayarak hem eğleniyor hem de çevre bilinci kazanıyorlar.
Oyun, su ve enerji tasarrufu ile atık ayrıştırma gibi günlük yaşamda uyumlanması zor olarak algılanan eylemleri, sanal gerçeklik teknolojisinin bilince olumlu etkisini kullanarak kolaylaştırıyor. Sanal gerçeklik teknolojisinin sunduğu bu interaktif ve etkileyici deneyim sayesinde, gençlerin çevre konularında erken yaşlardan itibaren duyarlılık ve farkındalık kazanmalarının sağlanması amaçlanıyor.
Reborn/İleri Dönüşüm Heykel Sergisi
Sanatçı Fırat Karapınar tarafından atık malzemelerle hayat bulan ve Türk mitolojisinden ilham alarak doğanın güzelliklerini korumanın ve atıkları dönüştürmenin önemini vurgulamayı amaçlayan Reborn Sergisi büyük ilgi gördü.
Atık Malzemelerden Müzik Aleti Tasarım Atölyesi
Sanatçı Burçin Bayar Babaoğlu ile tüketen değil üreten bir nesil yaratmak için sıra dışı malzemelerle müziğin sesini ve ritmini yakalayıp sanatla dönüşüme katkıda bulunulmasının amaçladığı atölyede çocuklar plastik çatal, gazoz kapakları ve ataç kullanarak müzik aleti yaptılar.
Tekstil İleri Dönüşüm Atölyesi
Burcu Göçer tarafından yürütülen ve atık malzemelerin farklı formlarda yeniden değerlendirilmesi konusunda farkındalık edinilmesinin amaçlandığı atölyede çocuklar, hasarlı/atık tişörtlerden anahtarlık yaparak ileri dönüşümü deneyimledi.
Eko-Pinsel Perspektif: Geri Dönüşüme Odaklı Sanat Atölyesi
Geri dönüşümün teşvik edilmesinin amaçladığı atölyede, atık malzemelerden fırça yapan çocuklar, yaptıkları malzemelerle yaratıcı resimler ve sanat eserleri oluşturmaya çalıştı. Sanatçı Burcu Yıldız’ın yürütücülüğünü yaptığı atölyede, çocuklar tarafından yapılan eserler sanal gerçeklikte ve gerçek dünyada sergilendi.
Atıksız Yaşam Drama Atölyesi
Eğitmen Sema Alevcan eşliğinde yaratıcı drama tekniklerinden yararlanarak ekolojik sorunlar hakkında oyun aracılığı ile farkındalık yaratılması ve atıksız bir yaşamın sorgulanmasınınamaçlandığı atölyede çocuklaryaratıcılık ve oyun oynama becerileri ile ekolojik sorunlara çözüm arayışları geliştirmeye çalıştı.
Kelimelerin Dönüşümü Masal Yazma Atölyesi, Sıla Topçam
Tiyatro Sanatçısı Sıla Topçam’ın yürütücülüğünü üstlendiği atölyede çocuklar sürdürülebilir bir yaşam için kelimeleri masallara dönüştürdü. Sözlerin ve imgelerin büyüsü ile masalların gizli dünyasını keşfeden çocuklar hem masal dinlediler hem de kendi masallarını yarattılar.
FACEBOOK YORUMLAR