Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız 11 şey

Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız şeyler çoğunlukla sağlığımızı - tehdit eden bakterilere zemin hazırlar. Bunun önüne geçmek için her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız 11 şeyi gelin birlikte öğrenelim.

Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız 11 şey
21 Ekim 2023 - 10:12

Ev temizliği şüphesiz herkesin oldukça önem verdiği bir konudur. Temizliğe ne kadar önem verseniz de çoğu zaman gözden kaçırdığımız ufak detaylar olabilir. Bu detayların ufak olması her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız yerlerin önemsiz olduğu anlamına gelmemektedir.

 

Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız şeyler, aslında bir bakteri yuvası olarak sağlığımızı tehdit eder. Bu bakterilerin sağlığınızı etkilemesini istemiyorsanız bu 11 şeyinde dikkatli ve düzenli olarak temizlemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

.com ekibi olarak her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız 11 şeyi sizler için araştırdık. İşte sağlığımızı tehdit eden her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız 11 şey;

İlkbaharda rengârenk bir bahçe için Ekim ayında ekilecek beş çiçek

HER GÜN KULLANDIĞIMIZ AMA TEMİZLEMEYİ ATLADIĞIMIZ 11 ŞEY

Bez Çantalar

 

Çevre dostu bir hareket olarak başlatılan alışverişte bez çanta kullanma furyası günden güne artarak devam ediyor. Yalnız yapılan araştırmalar doğrultusun alışveriş sırasında her gün kullandığımız bez çantalar temizlemeyi atladığımız eşyalardan bir tanesi. Çoğu zaman içerisinde taşınan yiyeceklerden kırıntı kalabileceği gibi dışarıdan gelen paketli gıdaların üzerinde yaşayan bakterilerle de temas halindedir. Böyle durumlar bez torbaların bakteri üretmesine ve bunları korumasına yardımcı olur.

Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız bez torbaları, ürün türlerine göre ayırmak ve kullandıktan sonra düzenli olarak yıkamak gerekir. Bez torbalar koruyucu bir torba içerisinde çamaşır makinesinde yıkanabileceği gibi akan suyun altında elde de yıkayabilirsiniz. Et gibi bakteri üretmeye daha meyilli olan gıdalar için tek kullanımlık poşetler tercih edin.

Tencere Kapak Kulpları

 

Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız şeylerden bir tanesi de tencere kapak kulplarıdır. Tencere kapak kulpları, çoğu kişi tarafından normal mutfak eşyasıymış gibi yıkanır. Ancak tencere kapak kulplarında küçük oluklar bulunur. Bu oluklar içerisinde kalan kalıntılar zamanla bakteri oluşmasına neden olur.

Tencere kapak kulplarında oluşan bakteriler, elle temas halinde yayılır ve sağlığınızı tehlikeye atar. Bu durumun önüne geçmek için tencere kulplarınızın zaman zaman vidalarını sökün ve sirkeli ılık suya yatırın. Bu sayede bakteriler ölecek ve tencere kapak kulplarınız sterilize olacaktır.

Ev tipi 2 farklı yol: Metaldeki pas lekesi nasıl temizlenir?

Süzgeçler

 

Süzgeçler de her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız şeylerden bir tanesi ve en önemlilerindendir. Mutfaklarda sık sık kullanılan ama normal bir eşya gibi yıkanan süzgeçler küçük küçük deliklere sahip olduğu için daha özenli ve düzgün bir temizlemeye ihtiyaç duyarlar.

Süzgeçleri en iyi şekilde temizlemek için temiz ve ılık su içerisine biraz bulaşık deterjanı ekleyip karıştırın. Süzgeci 15 dakika bu deterjanlı su içerisinde bırakın ve akan musluğun altında bir fırça ile fırçalayarak temizleyin.

Blender Uçları

 

Blender uçları da her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız şeyler arasında yer alıyor. Blender bıçaklarının arasına ya da çırpıcının telleri arasında birçok kalıntı birikebilir. Bu kalıntıları temizlemek için ılık su içerisine bir miktar bulaşık deterjanı koyun ve bu su içerisinde blenderinizi çalıştırın.

Elektrikli battaniye nasıl yıkanır? Elektrikli battaniye yıkamadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Dolapların Üst Kısımları

 

Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız yerlerden bir değeri ise dolapların üst kısımlarıdır. Genellikle mutfakları temizlerken dolapları yüzeysel olarak temizleriz. Ön yüzlerini, içlerini temizlediğimiz de bize yeterli gelir. Oysa görmezden geldiğimiz ve aslında oldukça önemli olan bir yer daha var. Dolapların üst kısımları...

Dolapların üst kısımları da temizlemeyi atladığımız ve oldukça önem arz eden yerler arasındadır. Aksi takdirde dolapların üzerindeki tozlar, bakteriler yiyeceklerin üzerine düşebilir ve sağlık açısından tehlike oluşturabilir.

Dolapların üst kısımlarını da temizlik rutininize eklemek en iyisidir. Dolapların üst kısımları daha önce hiç silinmediyse zamanla kirler katılaşarak yapış yapış bir kalıntı oluşturmuş olabilir. Bunun için önce yağ çözücü bir temizleme solüsyonu ile alanı temizleyin ardından temiz nemli bir bez ile kalan tortuyu temizleyebilirsiniz.

Süpürge

 

Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız şeyler arasında temizlik için kullanılan eşyalardan biri olan süpürge yer alıyor. İnsanlar genellikle temizlik için kullandıkları ekipmanların da temizliğe ihtiyacı olduğunu düşünmüyorlar. Aslında bu en yaygın bilinen yanlışlardan biridir.

Elektrikli ya da manuel fark etmeksizin süpürgeler başlıkları ve iç haznesi düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

Alüminyum nasıl temizlenir?

Paspas

 

Paspasta tıpkı süpürge gibi her gün kullanılan ama temizlemeyi atladığımız temizlik malzemelerinden bir diğeridir. Paspaslar diğer temizlik ekipmanlarına göre sağlık açısından daha tehlikeli eşyalardır. Sürekli olarak neme maruz kaldığı için bakteri oluşumuna çok elverişlidir ve temizlik yaparken bu bakteriler evin her köşesine yayılabilir.

Paspası temizlemenin en iyi yolu onunla işiniz bittikten sonra sabunlu su ile yıkamaktır. Hatta temizleme suyu içerisine bir miktar çamaşır suyu da ekleyerek iyice dezenfekte olmasını sağlayabilirsiniz. Yıkadığınız paspasınızı dikey bir şekilde kuruması için bırakın. Bu şekilde paspasınızda bakteri üremesinin önüne geçebilirsiniz.

Çöp Kutuları

 

Çöp kutuları, her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız şeyler arasında yer alıyor. Her ne kadar içerisine çöp poşeti geçirsek de hatta atık türünün çeşidi fark etmeksizin en çok enfeksiyonların ürediği yerler arasındadır. Özellikle banyo ve mutfak gibi yerlerdeki çöp kutuları iki kat risklidir.

Çöp kovalarını ara sıra sabunlu su ile güzelce yıkayın ve içerisine dezenfektan sıkın. Bu şekilde hem kötü kokuların hem de içerisinde barınabilecek herhangi bir bakterinin önüne geçmiş olursunuz.

Pırlanta yüzük nasıl temizlenir?

Bulaşık Süngeri

 

Her ne kadar sürekli su ve bulaşık deterjanı ile temas halinde olsa da bulaşık süngerleri evdeki ana bakteri kaynaklarından biridir. Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız en önemli şeylerden biridir.

Bulaşık süngerlerini temizlemek için bulaşık yıkamayı bitirdikten sonra onu güzelce yıkayın ve kuruması için bırakın. Bu sayede bir sonraki yıkamada bulaşıklarınıza kir ve bakteri yapışmaz. Bulaşık süngerini için en ideal temizlik düzenli olarak yenisiyle değiştirmektir.

Çatal Olukları

 

Yemek yerken kullandığımız servis gereçlerinden biri olan çatalların aralarında yemek kalıntıları kalır ve doğru temizlenmediği takdirde zamanla bakteri oluşmaya başlar. Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız çatallarda sağlığımızı tehdit eden şeyler arasındadır.

Çatal oluklarını temizlemek için çatalları yıkadıktan sonra ılık su dolu bir kabın içerisine sirke ekleyin ve çatalları bu su içerisinde bekletin ve ardından durulayın.

3 farklı yöntem ile: Giysilere yapışan sim nasıl temizlenir?

Kapı Kolları

 

Her gün kullandığımız ama temizlemeyi atladığımız şeylerden bir diğeri ise kapı kollarıdır. Kapı kollarına sürekli temas halinde olduğumuz için kir birikmesi en olası yerlerdir. Nemli bir bez ile düzenli olarak kapı kollarını silerek temizliğini sağlayabilirsiniz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları