Ankara'dan Lahey'de Filistin sunumu: Türkiye'den vicdana çağrı

Uluslararası Adalet Divanı’nda görülen İsrail’in Filistin’i işgalinin hukuki neticelerine dair duruşmada, sunum sırası dün Türkiye’deydi. Dışişleri Bakan...

Ankara'dan Lahey'de Filistin sunumu: Türkiye'den vicdana çağrı
27 Şubat 2024 - 14:06

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız başkanlığındaki Türk heyeti, Filistin halkına uygulanan adaletsizlik sebebiyle uluslararası hukuk sisteminin yıkım aşamasında olduğunu belirterek, Uluslararası Adalet Divanı’nda Güney Afrika’nın İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığına dair açtığı davayı referans gösterdi. Yıldız, “Soykırım davası, Filistinlilerin haklarının nasıl ihlal edildiğinin ve Doğu Kudüs dahil Filistin topraklarının işgal altında olduğunun önemli bir kanıtı” diye konuştu.

‘İSRAİL’İN BOĞUCU İŞGALİ’

Filistin meselesinin sebeplerinin önceki yüzyıla kadar uzandığını aktaran Yıldız, 1967 yılında İsrail’in Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal ettiğini, Birleşmiş Milletler kurullarının karşı kararlarına rağmen İsrail’in işgal politikasında değişikliğe gitmediğini belirtti. Yıldız, Tel Aviv hükümetinin işgalini daha da arttırarak iki devletli çözüme kapısını kapatmasının barışın önündeki en bariz engel olduğunu vurguladı. Filistinlilerin İsrail’in boğucu işgali altında çok zor koşullar altında yaşadığını kaydeden Yıldız, “İsrail’in merhametine bağımlı hale getirildiler” dedi. 

 

‘BMGK BAŞARISIZ OLDU’

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’yi hedef alan saldırılarında çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 30 binden fazla Filistinliyi öldürdüğünü söyleyen Yıldız, yapılanın kolektif bir cezalandırma olduğunu dile getirdi. Yıldız, İsrail’in insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemlerden sorumlu tutulması gerektiğinin altını çizerken BM Güvenlik Konseyi’nin de uluslararası barışın sağlanması konusunda başarısız olduğunu ifade etti. Yıldız diğer yandan Türkiye’nin Filistin halkına yöneltilen saldırılara kayıtsız kalamayacağını da aktardı.

‘HAREKETE GEÇİLMELİDİR’

Yıldız, Filistinlilere yönelik siyasetin, Ortaçağ uygulamalarının da altında olduğunu dile getirerek, Filistinlilerin maruz kaldığı dini özgürlükleri kısıtlayan zorbalıklara değindi. Doğu Kudüs’te yer alan El Aksa Camii ve Harem-i Şerif’in Müslümanlar için kutsal yerler olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu: “Gazze’ye saldırılar sürerken, mübarek ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde kutsal mekanlar daha da önem kazanmaktadır. İsrail hükümetinin ramazan boyunca Müslümanların Harem-i Şerif’te ibadet etmelerini kısıtlamaya yönelik planlarına ilişkin haberler endişe vericidir. Bu nedenle, vicdan ve izan sahibi olanlar vakit kaybetmeden harekete geçmelidir.”

ADALET DİVANI NE KARAR VERECEK

- BM Genel Kurulu, 30 Aralık 2022’de Uluslararası Adalet Divanı’ndan Filistin topraklarının İsrail işgali altında olmasıyla ilgili hukuki görüş bildirmesini istemişti.

- Bir hafta süren duruşmalarda Türkiye dahil 52 ülke ve üç uluslararası kuruluş sunum yaptı. Birçok ülke İsrail’in 1967’den beri süren Batı Şeria ve Doğu Kudüs işgalinin sona ermesi için çağrı yaparken ABD, İsrail’e arka çıktı.

- Mahkemenin kararının hukuki bağlayıcılığı bulunmasa da İsrail üzerindeki diplomatik baskıyı arttırabilir.

- Yargıçların, kısa bir zaman içerisinde İsrail’in işgal ettiği Filistin’deki politikaları ve uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşünü BM ve kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum