Türkiye'den Çin'e gidecek Bor treni ve Rusya'ya gidecek olan ilk blok ihracat treni Ankara Gar'ından yola çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Türkiye'den Çin'e gidecek Bor treni ve Rusya'ya gidecek olan ilk blok ihracat treni Ankara Gar'ından yola çıktı.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı üzerinden Çin'e yapılan Bor ihracatındaki ilk treni ve Türkiye ile Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova arasında işletilecek ilk blok ihracat treni Ankara Gar'ından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla uğurlandı.

"Eti Maden ve TCDD'nin yaptığı güçlü iş birliğiyle Çin'e ilk bor ihracatımızı gerçekleştireceğiz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, programda bir konuşma yaparak, "Bugün Eti Maden ve TCDD'nin yaptığı güçlü iş birliğiyle Çin'e ilk bor ihracatımızı gerçekleştireceğiz. Türkiye'den Çin'e demir yoluyla ilk bor ihracatını gerçekleştiriyoruz. 754 metre uzunluğunda, 42 konteyner yüklü trenimiz, Eskişehir Kırka'dan yola çıkan rafine bor ürünlerini Çin'in Şiyan şehrine 2 haftalık bir zaman diliminde ulaştıracak. İhracat trenimiz Türkiye parkurunu 2 Şubat'ta tamamlayacak inşallah. Daha sonra Bakü-Tiflis-Kars demir yolu üzerinden Şiyan şehrine ulaşacak. Türkiye'den Çin'e toplam 7 bin 792 kilometre yol kat edecek. Seyahat boyunca 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülkeden geçecek. Dünya artık hız dünyası ve bu küresel rekabette, saatlerin hatta dakikaların bile büyük önemi var. Deniz yoluyla yaklaşık 45 ila 60 gün arasında gerçekleştirdiğimiz ihracatı demir yoluyla artık 15-20 gün içerisinde yapabileceğiz. Özellikle son dönemde deniz yoluyla yapılan sevkiyatlarda yükselme trendi devam eden navlunlara karşı TCDD'nin yaptığı yurt dışı taşımacılık yeni bir alternatif ve önemli bir fırsat imkânı doğuruyor bizler için. Süreden tasarruf edebileceğimiz bir süreç. Sadece bizim açımızdan değil, ihracat yaptığımız pazarlar açısından da ciddi bir kazanım olacak. Hız, kalite ve maliyet unsurlarını ne kadar optimal ve efektif bir şekilde yönetebilirsek, küresel rekabetteki yerimizi de aynı oranda sağlamlaştırırız" ifadelerini kullandı.