Tavuk ciğerinin faydaları nelerdir?
Tavuk ciğeri nasıl pişirilir?
Tavuk ciğeri, en zengin besin değerlerine sahip gıdalardan biridir. Bundan dolayı birçok sağlık sorununa iyi gelmekle birlikte vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı korumaktadır. Vitamin ve mineral bakımından diğer hayvansal ürünlerden çok daha zengin olan tavuk ciğeri, düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde vücudun B12 ve folik asit ihtiyacını karşılamaktadır. İşte tavuk ciğerinin faydaları ve besin değerleri
Tavuk ciğeri, içerdiği zengin protein ve mineraller sayesinde kırmızı etin yerini tutabilen önemli bir besindir. Çoğu insan sakatat tüketimine karşı mesafeli olsa da insan sağlığına et tüketiminde daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Vitamin, mineral ve proteinler ciğerde enzimlenerek depolanmaktadır. Bundan dolayı birçok gıdadan daha zengin besin değerlerine sahiptir. A vitamini, C vitamini, D vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, demir, kalsiyum, protein, fosfor ve demir içerdiğinden az yenilse dahi diğer besinlerden daha faydalıdır. Fiyat olarak bakıldığında da tavuk ciğeri, büyük baş ve küçük baş hayvanlardan daha ekonomiktir. Ucuz yolla vücudun ihtiyacı olan besinleri doğal yollarla almamızı sağlamaktadır. Ancak her besinde olduğu gibi tavuk ciğeri tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekir. Yüksek kolesterol içerdiğinden ölçülü miktarda yenilmesi tavsiye edilir. Bunun dışında çeşitli şekillerde yapılan tavuk ciğeri, besin değerlerini kaybetmemesi için çok kızartılmamalıdır. İnsan sağlığına birçok yararı olan tavuk ciğerinin haftada bir kez tüketilmesi tavsiye edilir.
Hayvansal ürün tüketirken etinin yenmesinin ardından sakatatlarını da atılmadan her türlü faydasından istifade edilmesi gerekir. Tavuk ciğerinin dahi büyük baş hayvanlarının etinden daha fazla protein ve minerallere sahiptir. Özellikle çocukların gelişimine katkı sağlarken daha güçlü bir bünyeye sahip bireyler haline getirir. Tavuk ciğerinin insan vücuduna olan faydaları şöyledir:
- İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde kuvvet verir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ciğerin faydalı olmasının en önemli nedeni vücuttaki tüm protein ve minerallerin ciğerde toplanmasıdır. Bundan dolayı ciğer tüketimi insanın ihtiyacı olan mineral, vitamin ve proteinleri karşılar.
- Her gün ihtiyaç duyulan kolesterol sağlıklı bir şekilde tavuk ciğerinden alınabilir. Fazlası zararlı olup dikkatli tüketilmesi gerekir.
- Çocukların vücut ve beyin gelişimine kattı sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara arşı korur.
- Antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırır ve kanser hücreleriyle savaşır.
- Kan yapıcı özelliği sayesinde kan değerlerini yükselterek anemi hastalığına karşı korur.
- İçerdiği zengin vitaminler sayesinde hamilelerin ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaktadır. Bundan dolayı çok sık tüketmemek kaydıyla hamilelerin tavuk ciğeri yemesi tavsiye edilir.
- B12 vitamini açısında da zengin olan tavuk ciğeri balık yiyemeyen kişilerin balıktan alamadığı B12 vitaminini alabilmesi için alternatif olarak tavuk ciğeri yemesi önerilir.
- İçerdiği folik asit sayesinde beynin algılama ve kavrama özelliğini geliştirmektedir.
Her yaş grubundan kişilerin haftada bir 1 porsiyon kadar yemesi önerilen tavuk ciğeri, kalp ve damar hastalıkları olan kişilerin tüketmemesi gerekmektedir. Yağlı ve yüksek kolesterol içerdiği için hastalığı daha da tetikleyebilir.
- Yüksek protein içerdiğinden dolayı uzun süre tok tutmaktadır.
TAVUK CİĞERİ NASIL PİŞİRİLMELİDİR?Bu kadar faydası olan ciğerin doğru pişirilip besin değerlerini öldürmemek gerekir. Çok pişirildiğinde besin değerlerini kaybeden tavuk ciğerini pişirirken dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Çok fazla ısı işlemden geçmemesini gerekir ve pişirirken renginin çok kararmamasına dikkat edilmelidir. Kızartırken dahi asıl rengini kaybetmemesi gerekir. Sağlıklı ve doktorların tavsiye ettiği ciğer pişirme şekli, mevsim sebzeleriyle birlikte fırına atılan ciğerdir. Fırınlanmış ciğerin haftada bir bu şekilde bir porsiyon kadar tüketilmesi vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaktadır.
TAVUK CİĞERİ BESİN DEĞERLERİKarbonhidrat 6.05
Protein 20.79
Yağ 4.26
Lif 0
Kolesterol 537
Sodyum 82
Potasyum 242
Kalsiyum 17
Vitamin A 15173
Vitamin C 22.01
Demir 9.19