Suyunda suyu çıktı !

Son günler de İzmir'de özellikle Bayraklı ve Bornova ilçelerinde genellikle bakkal, Market ve tekel bayilerin hatta bazı evlerin önlerinde SUMATİC adında makineler görülmeye başlandı, Bu makineler Su dolumu yapıyor damacananızı getirip uygun fiyata doldurabiliyorsunuz, ancak akılda bazı sorular var, İnsan sağlığına uygun mudur ?


Sumatic’leri biraz araştıralım yerinde de inceleyelim dedik, ve bir tanesinin yanına gittik, üzerinde C vitaminli, antioksidan, bağışıklık sistemi desteği, mineralli taze içeçek diye geçiyor, yani içinde yok yok,

Başka neler yok ?

İşletmeci No’sunu göremedik yazmamışlar

Ruhsat bilgisi yazılmamış

Teknik servis ve İrtibat No yok

Arıtma Suyu olduğu söyleniyor en son ne zaman filtreler değişti, bakım ne zaman yapıldı? yok

Kontrolü kim tarafından yapılıyor? yok

Sağlık Bakanlığı onay vermiş mi ? yok

bunların hiç birini göremedik, suyun kaynağı da direk olarak musluğa bağlı ne kadar güvenilir, onca takviyesi var bu nasıl sağlanıyor ( vitamin, mineral, antioksidan, bağışıklık sistemini nasıl destekliyor ? )
 

Tarım il Müdürlüğü “bizden izin alan yok “

Tüm bunlardan sonra ne derece güvenilir aklımızda soru işaretleri kaldı, Tarım il müdürlüğü ile görüştük, “böyle bir sistem için izin vermediklerini” söylediler. bir kaç kişi geldi izin istedi, bizde gereken şartların listesini verdik ancak tekrar geri dönen olmadı diye beyan edildi.

Firma sadece tebliğ yazısı gönderdi

Firma yetkilisi ile görüştüğümüzde alınan izni belgelerini istedik ancak Firmanın bize yolladığı tüm belgeler tebliğ olarak geldi, hiç birinde izin yazısı yoktu Sağlık bakanlığı bizim yetki alanımızda değil yazmış, çevre bakanlığı da aynı şekilde, Tarım bakanlığı ise sadece şu şartlara uymalı diye tebliğ etmiş, ancak altını çizmek için tekrar ediyorum, “BU MAKİNELER KULLANIM ŞARTLARINA UYGUNDUR, DENETİMLERİ BU KURUM TARAFINDAN YAPILMAKTADIR” yazısı hiç bir yerde yok, cihaz üzerinde bakım tarihleri olması gerekirken YOK ! özellikle dış mekanlarda kullanılan her bir cihaz için aynı işletme belgesi olmalı ancak onlarda görünürde yok!(tebliğ de görünür yerde asılması gerekir ibaresi var ) Ancak ilgimizi çeken diğer bir konu SUMATİC firmasının genel merkezi İzmir Bayraklı da olmasına rağmen yollanan tüm tebliğler Çorum ilinde yapılmış, bu da ayrı bir merak konusu oldu, İzmir değil de neden Çorum ?

Not : Gönderilen belgeleri firma yayın izini vermediği için paylaşamıyoruz,

Dünyanın en önemli şeyi sağlık, özellikle pandemi dönemi bunu net görmüş olduk, biz araştırmaya devam edeceğiz,

Sağlık ve mutlulukla kalın