Ramazan Bayramı'nı kilo almadan geçirmek için bunlara dikkat!

Bu yıl her zamankinden daha farklı bir bayram geçirmeye hazırlanıyoruz. Mart başından bu yana devam eden izolasyon sürecini atlatabilmek için evlerimizde kaldığımız süreçte stres ve duygusal kaynaklı yeme bozuklukları, bayramda yeme özgürlüğü ile buluşunca kilo alımına neden olabilir. Peki bu kaçınılmaz durumu engellemek için ne yapmak gerekir? İşte rof. Dr. İsmet Tamer'den Ramazan Bayramı'nı kilo almadan geçirmenin ip uçları...

Ramazan boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişi, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine giriyor. Ayrıca Ramazan’da kilo alınmasındaki en önemli etkenlerden biri yavaşlayan metabolizma oluyor. Bayramda bu durumu tersine çevirmek mümkün olabilir. Bayram yemeği, bayram tatlıları derken kilo almak yerine nasıl kilo verebileceğimizi merak ediyor musunuz? Prof. Dr. İsmet Tamer bizler için cevapladı.

UNLU, ŞEKERLİ GIDALAR VE TÜM TATLILARDAN UZAK DURUN

Bayram boyunca özellikle şekerli gıdalardan tadımlık tüketmeye çalışın. Unlu, şekerli gıdalar ve tüm tatlılardan elinizden geldiğince uzak kalmayı hedefleyin. Yiyeceğiniz bir küçük kare parça çikolatanın 30 kalori, bir bayram şekerinin 50 kalori, iki dilim baklavanın ise 500 kalori olduğunu aklınızda tutun.

İHTİYACINIZDAN FAZLA BESİN TÜKETMEYİN

Her zaman neyi ne zaman ve ne kadar yediğinizin farkına vararak karnınızı doyurun. İhtiyacınız olmadığını düşündüğünüz besini tüketmek zorunda da olmadığınızı hatırlayın, üstelik fazladan tüketeceğiniz yağ oranı fazla, kalori içeriği yüksek besinlerin size sağlık yerine gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları veya tansiyon yükselmesi gibi birçok sağlık sorunu getireceğini düşünün. Bilinçli farkındalık (mindfulness) diye isimlendirebileceğimiz bu yöntemle bedeninizi lüzumsuz gıdalar için bir çöp kutusu olmaktan korumanız mümkün olacaktır.