Genç İZİKAD, İş dünyası ile buluştu
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), Genç İZİKAD Projesi kapsamında genç girişimcileri iş dünyası ile buluşturdu.İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası'nda 'Gençler İş Dünyası ile Buluşuyor' adıyla yapılan ve moderasyonunu Prof. Dr. Özge Andiç Çakır'ın yaptığı panele Yelkenbiçer Grup Genel Müdür Yardımcısı ve EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, Bilen Grup Yönetim Kurulu üyesi Can İşbilen, Merit Enerji Proje ve İş Geliştirme Yöneticisi Dilan Yıldız konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını ise İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezin, İYTE Rektörü Yusuf Baran ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Av. Nilay Kökkılınç yaptı.
İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, Genç İZİKAD projesinin İZİKAD’ın en değerli girişimlerinden biri olduğunu ifade ederek uzun yıllardır emek verdikleri bu proje sayesinde iş dünyasına birçok yeni girişimci kazandırdıklarını ve gençlere yol gösterme konusunda sorumluluk üstlendiklerini söyledi. Genç İZİKAD mezunlarına da konuşma ve deneyimlerini anlatma fırsatı da sunduklarını anlatan Sezgin, bu sayede gençlerin kendilerini daha da geliştirmesine destek olduklarını vurguladı.
Bu panelde aynı zamanda melek yatırımcı olan iş dünyası temsilcileri ile genç girişimcileri bir araya getirmeyi hedeflediklerini ifade eden İZİKAD Başkanı Sezgin, “Burada hem iş yaşamında başarıyı yakalamış ve melek yatırımcı olarak gençlere yol açan iş dünyası üyeleri ile fikri olan ve onu geliştirmek için uygun mecra arayan fikir sahibi gençleri bir araya getirmek istedik. Panelden sonra asansör buluşmaları kapsamında gençler panelistlerle birebir de konuşabilecekler” diye konuştu.
İYTE Rektörü Yusuf Baran gençlerin umutlu yada umutsuz olmak yerine umut olmayı seçmeleri gerektiğini ifade ederek “Artık dijitalleşme ile yepyeni bir dünya önümüzde açılıyor. Fikirlerin değerli olduğu, alınteri yerine akıl terinin kabul gördüğü bir çağdayız. Bunu gençler ıskalamamalı” dedi. İBB Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Av. Nilay Kökkılınç da gençlere hayal kurmayı ve fikirlerinin peşinden gitmekten asla vazgeçmemeleri gerektiğini ifade etti. Konuşmaların ardından yapılan panelde panelistler hem kurumlarını hem de kişisel kariyerlerinin gelişim basamaklarını, bu süreçte yaşadıkları zorlukları ve onları aşma biçimlerini gençlerle paylaştı.
Yelkenbiçer: “Melek yatırımcı şirketin küçük ortağıdır”
Yelkenbiçer Grup Genel Müdür Yardımcısı Alp Avni Yelkenbiçer gençlere melek yatırımcının hakim hissedar olmadığını hatırlatarak “Melek yatırımcılar projedeki yolculuğu ve hikayeyi görmek ister. Gündelik aktivitelerde melek yatırımcı olmaz, böyle bir yanılgı var, hakimiyet ve yol her zaman girişimcidedir. EGİAD Melekleri olarak 11 yıldır girişimcilik üzerine çalışıyoruz. 2016 yılından bugüne Hazine Bakanlığı’na akredite İzmir’deki tek melek yatırım ağıyız ve toplamda 24 projeye yatırım yaptık” diye konuştu.
Gök: “Melek yatırımcı projeden heyecan duymalı”
İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök de melek yatırımcılığın tanımını yaparak başladığı konuşmada melek yatırımcı olarak kendi kıstaslarını gençlerle paylaştı. Yatırım yaptığı şirketten bir şeyler öğrenmeye de dikkat ettiğini söyleyen Gök, “Yatırım yapacağım fikir, proje ilgi alanlarıma yakın olmalı ve bana da bir şey katmalı. Kişi de bana enerji vermeli. Şöyle bir kıstasım var, o kişiyle havaalanında 10 saat vakit geçirmem gerekirse o kişiyle sohbet edebilir miyim diye bakıyorum. Kişisel iletişim ve karakter de bu noktada çok önemli” dedi.
Yıldız: “Girişiminizle mesleğinizi örtüştürün”
Merit Enerji Proje ve İş Geliştirme Yöneticisi Dilan Yıldız da hayatı boyunca girişimcilik ile kariyeri arasında seçim yaptığını ancak artık girişimciliğe daha fazla vakit ayırdığını ifade etti. Gençlere bu süreçte tavsiyelerde bulunan Yıldız, “Arkadaşlarım tatil yaparken ben sanayi sanayi gezip iş öğrendim. Ağır sanayide farklı alanlarda ustalık belgeleri bile aldım. O sebeple bedel ödeyerek, pes etmeden çalışmak gerekiyor. Girişiminizle mesleğinizi örtüştürmeye çalışın” dedi.
İşbilen: “Duvara çarpmaya hazır olun”
Bilen Grup Yönetim Kurulu üyesi Can İşbilen ise girişimcilerin ortalama dördünce girişiminde başarıyı yakalayabildiğini ifade ederek, “Yani en az 3 kere duvara toslayacaksınız, buna hazırlanın. Girişimcilik önemli ancak startup veya kurumsal firmada bir deneyim elde ederek girişimciliğe başlamalarının daha yararlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Panelden sonra genç girişimciler, iş insanları ile 5 dakika ile sınırlı ve adına asansör konuşmaları denilen birebir görüşmeler yaptılar.