En detaylı vajinal mantar rehberi: Belirtileri, tedavisi ve ilaçları

Vajinal enfeksiyonlar, kadınlarda en sık rastlanan jinekolojik sorunlardandır. Tıpta vajinit olarak adlandırılan vajinal enfeksiyonlar, 7-9 cm uzunluğunda bir tüp olan vajinada gelişen hastalıkları tanımlar. Vajina, idrar yolları ile makata komşu konumu ve cinsel ilişki, doğum gibi işlevleri itibarıyla virüs, bakteri ya da parazitlerin kolayca yerleşebileceği bir ortamdır.

Vajinanın kendine özgü doğal florasında da çok sayıda bakteri bulunur ama bunlar normal şartlarda hastalık yapmazlar. Gebeliğin oluşması ve doğumun gerçekleşmesi için, son derece özel bir hormon dengesine de sahip olan vajina, gebelik ya da menopoz gibi dönemlerde bu dengenin bozulmasıyla da hastalıklara açık hale gelebilir. Normal şartlarda yararlı olan organizmalar azalarak ya da çoğalarak hastalığa sebep olabilirler.   

Vajinal enfeksiyonun sebebi bakteriler, parazitler, virüsler olabilir ama en sık rastlanan sebep mantarlardır. Tüm vajinal enfeksiyonların yaklaşık %75'i, mantar kaynaklıdır. Genellikle çok bariz belirtilerle kendini belli eden mantar enfeksiyonu, bazen de rutin jinekolojik muayene sırasında tesadüfen fark edilir. 

VAJİNAL MANTAR ENFEKSİYONU NEDİR?

 

Kadın üreme organı vajinanın doğal yapısında (flora) bazı mikroplar bulunur. Bunlar vajinaya ergenlikten sonra yerleşen mikroplardır ve herhangi bir hastalığa sebep olmazlar. Mantarlar ise, vajinanın bu doğal ortamında bulunmayan organizmalardır. Yani, hiç mantar enfeksiyonu geçirmemiş bir kadının vajinasında mantar yoktur. Dışarıdan, bulaşma yolu ile ilk kez vajinaya girdiğinde ise, artık vajinanın doğal bir mikrobu haline gelir. Sıcak ve rutubetli ortamlarda uzun süre yaşayabilen mantarlar; umumi tuvaletlerden, ortak kullanılan eşyalardan kolayca bulaşır.