Ege'de TÜBİTAK TEYDEB Çağrı Programları Bilgilendirme Toplantısı
Ege Üniversitesinde, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı(TEYDEB) tarafından açılan 'Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri İçin KOBİ Destekleme Çağrısı ve Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı' bilgilendirme toplantısı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılıyla çevrimiçi olarak gerçekleşti.
Ege Üniversitesinde, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı(TEYDEB) tarafından açılan “Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri İçin KOBİ Destekleme Çağrısı ve Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı” bilgilendirme toplantısı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılıyla çevrimiçi olarak gerçekleşti. EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Şenay Şanlıer’in moderatörlüğünde, EBİLTEM-TTO koordinatörlüğünde Dokuz Eylül, İzmir Ekonomi, Yaşar Üniversiteleri ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoloji Geliştirme Ofislerinin desteği ile gerçekleşen etkinliğe EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, teknoloji ofislerinin temsilcileri ve araştırmacılar katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Yeni başlatmış olduğumuz bu iki programımızda yaklaşımımız, Ar-Ge ve yenilik süreçlerinde bir dönüşüm oluşturulması. Üniversitelerin ‘Bende bilgi var, eğer isteyen olursa gelsin alsın’ yaklaşımını değiştirerek tüm paydaşların süreçlerin başından itibaren beraber çalışmalarını istiyoruz. Şu an Ege Üniversitesinin de içinde bulunduğu YÖK Anadolu Projesi, üniversite-üniversite iş birliği için güzel bir örnek. Öğrenen ve öğreten arasındaki öğrenme sürecinin bir kültür haline dönüştürülmesinde bu etkinliğe ev sahibi yapan EBİLTEM-TTO gibi tüm teknoloji transfer ofisi birimleri, bu dönüşüm en önemli araçlarından birisi” diye konuştu.
“Birlikte geliştirme” olgusuna vurgu yapan Prof. Dr. Mandal, “Birbirinden farklı görünse de tüm programlarımızda ‘Birlikte geliştirme’ yaklaşımı var. Yakın zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanımız tarafından, hem deneyimli hem de genç araştırmacılarımıza yönelik 4 yeni çağrı ilan edilecek. Yaşadığımız pandemi dikkate alındığında net bir şekilde söyleyebilirim ki aşı geliştirme çalışmaları, üniversite-sanayi iş birliğinin iş yapma modeline nasıl dönüştüğünün gerçek bir öyküsüdür. 10 yıllık bir süreyi, 1 yıla indirme durumu varsa ve bu bir kazanca dönüşüyorsa, bu ‘Birlikte iş yapma’ modelinin en güzel örneklerindendir. Yine Ege Üniversitesi ARGEFAR’ın liderlik ettiği aşı çalışmasında bölgedeki diğer üniversitelerin ve pek çok firmanın ortak çalışmasını görüyoruz” dedi.
Prof. Dr. Mandal, “Siparişe Dayalı Ar-Ge” programını ilk kez geçen yıl çağrıya açtık. Yapılan başvurularda yüksek oranda desteklenme oldu. Bu program, yenilikçi bir yaklaşımın önemli bir çıktısıdır. Bu yılki başvuru çağrımız halen devam ediyor. Patent Lisans çağrımız da yeni bir sürecimiz. Bugün bu iki önemli program hakkında bilgilendirmeler yapılacak. Bu eğitim programının verimli geçmesini diliyorum” diye konuştu.
“Araştırma Üniversitesi olma hedefimize çok yakınız”
Bilimin, yaşanan değişimi anlama ve ayak uydurmada sahip olunan en kıymetli anahtar olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak, araştırma alt yapısı anlamında sahip olduğumuz dinamikleri harekete geçirmek, üniversitemizde üretilen proje ve yeniliklere zenginlik kazandırmak, ülkemizin öncelikli alanlarında yürütülen disiplinler arası araştırmaların artırılmasını sağlamak ve bilimsel araştırma çıktılarının topluma yönelik yüksek katma değerli ürün ve hizmete dönüştürülmesini teşvik etmek amaçlarıyla pek çok çalışmayı hayata geçirdik. Bilim ve teknoloji yolunda gerçekleştirdiğimiz tüm hamleler; üniversitemizin bilimsel performansında ciddi bir sıçrama yaşanmasını sağladı. Oluşturduğumuz güçlü bilimsel üretim iklimi sayesinde Türkiye’deki 207 üniversite arasından TÜBİTAK’a en fazla proje yapan üniversite olduk. Ayrıca TÜBİTAK’ın Üniversite Yetkinlik Analizine göre başta Sağlık olmak üzere Ziraat, Gıda, Kimya, Biyomühendislik ve Enerji gibi pek çok dalda yetkinliğimizi tescilledik. Bugün Ege Üniversitesinde bilgiye erişim çok daha kolay, araştırma bütçesi ve bilimsel yayın kapasitesinde önemli bir artış var. Ayrıca güçlenen araştırma alt yapımız ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan araştırma, buluş ve patentlere imza atıyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Budak, “Araştırma stratejilerimizin geliştirilmesinde ve izlenmesinde önemli katkıları olan EBİLTEM-TTO’nun desteği ile TÜBİTAK’ın amiral gemisi olan 1001 fonları başta olmak üzere ARDEB tarafından desteklenen pek çok projede, akademisyenlerimiz nitelik ve nicelik olarak önemli çalışmalara imza atıyor. Öte yandan Türkiye’de bir ilk olan Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezimiz başta olmak üzere genç araştırmacı alt yapımızı güçlendirmek amacıyla hayata geçirdiğimiz çalışmalar sayesinde öğrencilerimiz de bizleri gururlandıracak önemli başarılara imza atıyorlar. Güçlü araştırma alt yapımız, köklü akademik geleneğimiz, nitelikli akademik kadromuz ve potansiyeli yüksek öğrencilerimizle Araştırma Üniversitesi olma hedefimize sağlam adımlarla ilerliyoruz. Bugün bilgi paylaşımında bulunacağımız TÜBİTAK çağrılarının da, bu yolda daha güçlü adımlarla ilerlememize ve ülkemize sunduğumuz katkı payını genişletmemize katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından TÜBİTAK Bilimsel Araştırmalar Baş Uzmanı Oğuz Özbay ve TÜBİTAK TEMEG Koordinatörü Dr. Alper Eren, yeni çağrılarla ilgili bilgilendirici sunumlarını gerçekleştirdiler.