Dünyanın en hızlı Sedan otomobilini kullandım

Geçtiğimiz haftalarda dünyanın önde gelen spor otomobil üreticilerinden Maserati tarafından Hürriyet'e bir davet geçildi. Davette, İtalya'nın Bormio ve...

Dünyanın farklı ülkelerinden sınırlı sayıda yayın davet edilmişti. Açıkcası önce biraz çekindim çünkü İstanbul’dan İsviçre Alp’lerinin eteğindeki Bormio’ya transferlerle birlikte 7-8 saatlik bir yolculuk yapmam gerekiyordu. Ancak, genç bir otomotiv gazetecisi olarak V8 motorlu otomobillerin sonuna ucu ucuna yetişebilmem ve test edeceğim otomobillerin muhtemelen türünün son örnekleri olacağını tahmin ettiğim için daveti kabul ettim.

BUZ ÜZERİNDE TEST

İyi ki de etmişim. 13-14 Aralık 2023 tarihlerinde katıldığım etkinlik boyunca Maserati GranTurismo’nun baş mühendisi Sandro Bernardini ve Maserati ekibi bizleri oldukça iyi ağırladı ve otomobillerle ilgili tüm sorularımızı ‘İtalyan’ samimiyetiyle yanıtladı. Etkinlik ise adeta V8’lere son bir saygı duruşu niteliğindeydi. Maserati’nin V8 motorlarına sahip Ghibli Trafeo ve Quattroporte Trafeo, Grecale Trafeo ve GranTurismo’yu hem Bormio-Livigno arasındaki kaygan yolda hem de Livigno’daki özel buz pistinde saatlerce kullanma şansı yakaladık. Eğitmenler eşliğinde otomobillerin kabiliyetlerini tam anlamıyla kavrayınca sınırları daha da zorlamaya başladık.

BÜYÜK SÜRPRİZ

Bu yılki organizasyonun en büyük sürprizleri ise Ghibli 334 Ultima ve Levante V8 Ultima oldu. Özellikle Maserati ekibinin özel izniyle bir saat boyunca kullanma fırsatı bulduğum Ghibli 334 Ultima, her yaştan otomobil tutkunu için adeta bir zirveyi temsil ediyordu. 3.8 litre hacmindeki V8 motoruyla 572 beygir güç ve 730 Nm Tork üreten otomobilin üzerindeki “334” rakamı, otomobilin 334 km/s hıza çıkabildiğine işaret ediyordu. Bu da onu dünyanın en hızlı Sedan otomobili haline getiriyordu. Bernardini’nin verdiği bilgilere göre, otomobilin 0-100 km/s hızlanmasının 4.3 saniyeden 3.9 saniyeye çekilmesi için ağırlık ve lastikler üzerinde titiz bir çalışma yapılmıştı.

İRAN ŞAHI İÇİN ÜRETİLDİ

Maseratı V8 motor kullandığı ilk modelini İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi için 1959’da üretmiş ve adını da ‘5000 GT Scia di Persia’ koymuştu. Pevlevi’nin talepleri üzerine üretilen bu model daha sonra büyük bir talep görmüştü ve Maserati’nin V8 çağı böyle başlamıştı. İşte Ghibli 334 Ultima ve Levante V8 Ultima aynı zamanda Maserati için bir çağın kapanışını ve yeni bir çağın başlangıcını temsil ediyor. Marka benim de test ettiğim Ghibli 334 Ultima’dan yalnızca 103 adet ve Levante V8 Ultima’dan ise sadece 206 adet üretecek. Böylece, V8 motorlu geçmişine yaraşır bir veda ederken elektrikli geleceğin kapılarını ise aralamış olacak.

ÖNCE KORKU SONRA GÜVEN

334 Ultima’nın direksiyonuna geçtiğim ilk dakikalarda ayağımın altındaki gaz pedalının nelere yol açabileceğini bildiğim ve -10 derecede karlarla kaplı virajlı yollarda olduğum için içimde bir “korku” vardı. Tabi otomobilden sadece 103 adet üretilecek olması da bu korkuyu tetikledi. Ancak, yaklaşık 5-10 dakika sonra korku yerini özgüvene bıraktı çünkü muhteşem bir mühendisliğe sahip Ghibli 334 Ultima hem eğlenceye izin veriyor hem de gelişmiş ESP sistemiyle sizi yoldan çıkarmıyordu. Sonuç olarak, Maserati’nin V8 döneminin son temsilcisini adına yakışır bir şekilde uğurlayarak Livigno- Bormio yolunu tamamladım.