Çocuk sahibi olmaya en büyük engel: Çikolata kisti

Haber 7 - Çikolata kisti kadınların %17 sinde görülür ve çocuk sahibi olmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Kadınların ağrılı ve sancılı regl dönemleri geçirmelerine neden olan bu hastalığın bazı türleri kanserli hücrelere dönüşebildiğinden cerrahi müdahale ile tedavi edilir.

Çikolata kisti literatürde endometriozis olarak geçen ve üreme çağındaki kadınlarda görülen bir hastalıktır. Hamileliğin önündeki en büyük engellerden biri olarak kabul edilir. İdrar yolu rahatsızlıkları ve bağırsaklarda oluşarak sancılı regl dönemlerine neden olur. Bazı türleri kanser hastalığına dönebileceğinden cerrahi müdahale gerekebilir.

Çikolata kisti nedir?

Yumurtalıklarda, fallop tüplerinde veya karın boşluğu gibi uterus dışındaki bölgelerde uterus iç yüzeyini döşeyen endometrial dokunun varlığı ile karakterize kronik bir hastalıktır. Yanlış konumlanan bu endometrial dokuda, tıpkı uterusta olduğu gibi adet döngüsü olur. Çikolata kisti, yumurtalıklarda yerleşirse yumurtaların kalitesini ve ayrıca fallop tüplerinin işleyişini olumsuz yönde etkiler ve karın boşluğunun iç kısmında yapışıklığa neden olur. Bu hastalık, belirtiler hafife alındığı için kısırlık ortaya çıkana kadar genellikle fark edilmez. Endometriozis teşhisinin tek kesin yolu bir laparoskopik yöntemle göbek deliğinden girilerek kamera ile karın içine bakılmasıdır.
 

Çikolata kisti neden olur?

Genetik faktörler: Hastalık aile içinde aktarılma eğilimindedir ve bazı etnik grupları diğerlerinden daha fazla etkiler. Kişinin ailesinde endometriozis hastalığı olan birisi varsa, bu kişide hastalığın görülme riski normal popülasyona göre daha yüksektir.

Ters yöne menstrüasyon olması: Adet kanamasıyla birlikte rahmi döşeyen endometrium dokusu vajina yoluyla vücuttan atılır. Eğer geriye doğru kanama olursa endometrial doku fallop tüplerinden karın boşluğuna akarak buradaki organlara yerleşip endometriozise neden olur.

Bağışıklık sistemiyle ilgili sıkıntı: Vücudun hastalık ve enfeksiyona karşı doğal savunmasında sorunlar olması endometriozis gelişiminde etken olabilir.
Kan dolaşımı veya lenfatik sistem yoluyla endometrium hücrelerinin vücudun çeşitli yerlerine yayılması ve çeşitli organlara yerleşmesi. Lenfatik sistem, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve bir dizi tüp ve salgı bezinden oluşur.
 

Çikolata kistinin belirtileri nelerdir?

-Kasıklarda geçmeyen ağrı
-Regl döneminde ağrı
-Hamile kalamama
-Reglden önce lekelenme tarzı kanama
-Kabızlık ve ishal
-Kasıklarda sancı
-Sık sık idrara çıkma ve idrarda kan görülmesi

Çocuk sahibi olmaya en büyük engel

Çikolata kisti, çocuk sahibi olamayan kadınlarda %17 oranında görülmektedir. Hastalık, karın boşluğunda inflamasyon oluşturması, tüp ve yumurtalıklarda yapışıklıklara yol açması nedeniyle rahim iç duvarının gebeliğe uygunluğunu bozmakta ve yumurtalık rezervinin azalmasına, dolayısıyla da kısırlığa yol açmaktadır.



Sebebi tam olarak bilinemese de tanısı kolayca konuyor 

Hastalığın nedenleri tam olarak bilinmiyor. Ancak adet kanaması yoğun olan kadınlarda daha sık görüldüğü düşünülüyor. Annede endometriozis görülmesi halinde kızında ortaya çıkma riski 7 ila 20 kat daha fazla oluyor. Genetik geçişin yanı sıra östrojene uzun süreli maruziyet yani erken adet görmeye başlamak ve geç menopoza girmek, doğum yapmamak, emzirmemek temel risk faktörlerini oluşturuyor. İleri evrede endometriozis; infertiliteye neden olabiliyor. İleri düzeyde endometriozisin tanısı basit bir ultrasonografi ile konulabilir. Bu hale gelmeden önceki oluşumların tanısı için laparoskopik yöntemle şüpheli bölgelere girilerek biyopsi yapılıyor. Ancak bu da şikayeti olan herkes için gerekli bir yöntem değil.