Balgam Nasıl Atılır? Balgam Söktürücü Tarifler, İlaçlar ve Bitkiler

Balgam, sağlıklı her insanın vücudunda üretilen bir vücut salgıdır. Solunum yollarını nemli tutarak istenmeyen partikülleri bünyesinde toplama görevi olan balgam, herhangi bir rahatsızlığın söz konusu olmaması halinde varlığını hissettirmez. Soğuk algınlığı, solunum yolları ve sinüs enfeksiyonları, alerji, sigara, solunan havanın kalitesizliği boğazda biriken balgamın belirginleşmesini tetikleyen unsurlardır.

Her sağlıklı bireyin günde bir litrenin üzerinde ürettiği ve farkına bile varmadan yuttuğu balgamın, fark edilecek boyuta ulaştığında yutulmaması ve dışarı atılması gerekir.

BALGAM NASIL ATILIR?

 

Solunum yollarında salgılanan ve boğazda biriken jelatin kıvamında bir madde olan balgam, solunum yollarının hassas dokusunu nemli tutan ve akciğerleri filtreleyen bir salgıdır. Burundan ciğerlere doğru inen zarlardaki hücreler tarafından üretilir. Fark etmeden yutulmasına rağmen, bir kısmı solunum yolunu nemli tutar ve düzgün çalışmasını sağlar. Yani çoğu kişinin burunlarında ve sinüslerinde sümük olarak düşündüğü doku, burun hücrelerinin ve sinüslerin doğal sıvısıdır ve sanıldığının aksine bakterileri ve bazı hastalıkları uzak tutma özelliği ile son derece yararlıdır.

Boğaz ve burun bölgelerindeki salgı bezlerinin günde yaklaşık 1-2 litre kadar ürettiği balgamın görevi toz, virüs ve alerjenlerin geçişini engellemektir. Vücut sağlıklı iken fark edilmesi güç olacak kadar zayıf olan balgam, hastalık ile karşı karşıya kalındığında ve çok fazla parçacık topladığında kalınlaşır ve belirgin hale gelir. Balgamın rengi ve dokusu üzerinden sorunun kaynağı hakkında çıkarımlar yapılabilir.