Almanya'da koronayla yeni sağcı hareket mi doğuyor?
Almanya'da korona ile mücadele kapsamında uygulanan tedbirler son haftalarda protestolara neden oluyor.
Kim bu protestocular ve uzun sürecek koronalı yaşam yeni bir sağcı hareketin doğmasına neden olabilir mi?Almanya’da Mart sonunda küçük gruplarla başlayan korona tedbirleri karşıtı gösteriler son haftalarda başka kentlere de yayıldı. Berlin, Stuttgart, Münih gibi şehirler başta gelmek üzere özellikle hafta sonlarında düzenlenen protestolarda sosyal mesafenin korunmaması, maske takılmaması, bu grupların sosyal medyada komplo teorilerini yayması, gazeteci ve polislere saldırılması Alman güvenlik birimleri ile siyasetinde endişe yaratıyor.
Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, korona dönemi gibi zorlu süreçlerde de düşünce özgürlüğü ve çeşitliliğinin barışçıl gösterilerle sergilenmesinin önemli olduğunu vurguluyor ve hararetli tartışmaların özgür bir ülkenin sembolü olduğunu söylüyor. Diğer yandan akıl dışı iddiaların ve dünyadaki kötülüklerden belli grupları sorumlu tutan, günah keçisi arayan nefret temelli teorilerin ise yeri olmadığını ifade ediyor.
Korona karşıtı göstericiler kimler?
DW Türkçe’nin konuyla ilgili sorularını cevaplayan ekstremizm uzmanı siyasal bilimci Prof. Tom Mannewitz, anti-korona gösterilerinin henüz çok yeni olduğunu, hakkında araştırma yapılmadığını ve veriler toplanmadığını hatırlatıyor ve eylemlere katılanlardan söz ederken dikkatli olunmasını öneriyor. Çok farklı sosyal ve siyasal çevreden farklı görüşlerdeki kişi ve grupların katıldığı bu eylemlerin homojen olmadığı gibi yapısının kentten kente de değiştiğini söylüyor. Merkezi olarak örgütlenmeyen söz konusu protestoların şimdilik facebook, telegram gibi sosyal medya üzerinden gruplar halinde organize edildiğini belirten Mannewitz gösterilerin henüz ortak bir lideri de olmadığını belirtiyor.