Alpay Kılıçkaya Yazdı..

İSTANBUL'DAKİ TAKSİ ZAM ORANININ DÜŞÜK TUTULMASININ ETKİLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Alpay Kılıçkaya Yazdı..
26 Temmuz 2024 - 20:00 - Güncelleme: 28 Temmuz 2024 - 03:46
Türkiye'nin birçok ilinde taksimetre ücretleri km başına 30 TL civarında. Büyükşehir olan illerde de fiyatı belirleyen UKOME. Ancak İstanbul'da UKOME, dün aldığı karar ile taksimetre ücretine %13 zam yaptı ve km ücreti 20 TL oldu. İstanbul'daki taksimetre ücreti diğer illere göre çok ucuz kaldı. Tüm illerde akaryakıt, bakım, amortisman ve SGK prim ücretleri gibi gider kalemlerin aynı olmasına rağmen, İstanbul'daki taksi ücretlerinin düşük tutulması hem vatandaş hem de esnaf üzerinde olumsuz etkiler yaratacaktır.



Ekonomik Etkiler

İstanbul'da taksimetre ücretlerinin düşük tutulması, taksi esnafının yeterli gelir elde edememesine ve yaşam standartlarının düşmesine neden olacaktır. Aynı zamanda düşük ücretler, zaten düşük olan taksi hizmetlerinin kalitesini daha da olumsuz etkileyecek, bu da vatandaşların memnuniyetsizliğini arttıracaktır. İstanbul gibi büyük bir metropolde taksi ücretlerinin düşük tutulması, esnafı da halkı da mağdur edecektir. 



Sosyal Etkiler

Düşük taksimetre ücretleri, taksicilerin hizmet kalitesinin daha da düşmesine neden olacaktır. Bu durum, vatandaşların taksi hizmeti memnuniyetsizliğini arttıracağı gibi taksicilere olan güvenin daha da azalmasına yol açacaktır. Ayrıca, yeterli gelir elde edemeyen taksiciler, başka iş arayışlarına yönelecek, sektörde deneyimli şoför sayısının azalmasına neden olacaktır.




Ücretlerin Adil Bir Şekilde Düzenlenmesi

İstanbul'daki taksimetre ücretlerinin diğer illerle uyumlu hale getirilmesi önemli. Bu düzenleme, taksicilerin maliyetlerini karşılayabilecekleri ve adil bir gelir elde edebilecekleri bir seviyede olmalı. Ücretlerin düzenli aralıklarla güncellenmesi de önemli.




Hizmet Kalitesinin Artırılması

Taksicilerin daha fazla sevilmesi ve tercih edilmesi için hizmet kalitesini artırmaları gerekiyor. Güler yüzlü, saygılı ve güvenilir bir hizmet sunmaları, araçlarını bakımlı ve temiz tutmaları vatandaşların memnuniyetini artıracaktır. Taksiciler, mesleki eğitimlere katılarak kendilerini geliştirmeli.




Teknolojik Yeniliklerin Benimsenmesi

Teknoloji, ulaşım sektöründe önemli bir rol oynuyor. Taksiciler, mobil uygulamalar ve dijital ödeme sistemleri gibi yenilikleri benimseyerek hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini artırabilirler. Bu sayede müşteriler daha hızlı, güvenli ve konforlu bir hizmet alabilirler.




Sonuç

İstanbul'daki taksimetre ücretlerinin düşük olması, taksi esnafı ve vatandaşlar üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bu durumun düzeltilmesi için ücretlerin adil bir şekilde düzenlenmesi, hizmet kalitesinin artırılması ve teknolojik yeniliklerin benimsenmesi gerekiyor. UKOME'nin adil ve sürdürülebilir bir politika izlemesi, hem taksi esnafının hem de vatandaşların yararına olacaktır.
Son olarak, bir talebinizde başarıya ulaşmak istiyorsanız öncelikle halkın desteğini almanız gerekmektedir. Kabul edelim, bazı taksi şoförlerimizin kaba davranışları ve kısa mesafeleri kabul etmemeleri halkımızın taksiye olan güvenini sarstı. Bu olumsuz tutumlar, haklı olarak taksicilere karşı bir tepki doğurdu. Taksicilerinde, kendilerine çeki düzen vererek, kalitesi yüksek, daha saygılı ve adil bir hizmet sunması gerekiyor.

Alpay Kılıçkaya Kimdir ?



1982 yılında Ankara'da doğan Kılıçkaya, 1998 yılından itibaren esnaf ve sanatkarlarla ilgili çeşitli sektörlerde aktif görev almıştır. 2010 yılından bu yana İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde Ulaşım Birim Müdürü olarak görev yapan Kılıçkaya, başarılı çalışmaları sayesinde 2020 yılında Birliğin Genel Koordinatörü olarak atanmıştır.

Kılıçkaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yolcu taşımacılığı kurallarının belirlenmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Bu süreçte, “Servis Araçları Yönergesi”, “Taksi ve Taksi Dolmuş Yönergesi”, “Minibüs Yönergesi” ve “Karayolu Toplu Taşımacılık Esasları Yönergesi”nin hazırlanmasında etkin rol oynamıştır. Kılıçkaya, aynı zamanda çeşitli çalıştay ve konferanslarda konuşmacı ve moderatör olarak yer almış, bilgi ve deneyimlerini paylaşmıştır.

2013 yılında, UITP, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin ev sahipliğinde İzmir’de düzenlenen “Kent içi ulaşımda ücret yönetimi ve regülasyon” konferansının koordinatörlüğünü üstlenmiş ve bu etkinlikte önemli bir rol oynamıştır.

Yolcu taşımacılığının iyileştirilmesi ve yenilikçi projelerin geliştirilmesi konularında çalışmalar yürüten Kılıçkaya, 2010 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) üyesidir.

Kılıçkaya, evli ve bir çocuk babasıdır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum